Bolnica Berane

Kontakt

Kliničko - bolnički centar Berane Adresa: Svetog Save 33 Telefon: 051/230-614, 069/156-158, tel-fax: +382 51 231-873 Kontakt osoba: OLGICA PETRIĆ


Savjeti ljekara

Confessions of a Shopaholic
Posjetite stranicu na kojoj možete naći korisne savjete za Vaše zdravlje. Detaljnije...

Istorijat opšte bolnice Berane

El. pošta Štampa PDF

U oblasti zdravstvene zaštite, Opšta bolnica Berane je u samom vrhu crnogorskog zdravstva čijom je razvojnom strategijom i predviđeno da Berane postane regionalni medicinski centar.

Organizovana zdravstvena služba utemeljena je u ovom kraju 1919. godine formiranjem bolnice u Beranama. Ona je najprije bila smještena u privatnim kućama, a tek je 1927. godine, od sredstava dobijenih na ime reparacija za bolnicu sagrađena namjenska zgrada.

Godine 1932. otvoren je Dom narodnog zdravlja u kojem je vršen ambulantski pregled stanovništva. Iste godine otvorena je i školska poliklinika. Tokom Drugog svjetskog rata bolnica je spaljena,pa je ljeta 1955. započeta izgradnja nove bolničke zgrade u Beranama (Ivangradu) koja je predata na upotrebu 1963. godine. Prethodne, 1962. godine došlo je do objedinjavanja svih zdravstvenih ustanova sa područja opštine u Medicinski centar ,,Dr NikaLabović'' koji je počeo sa radom 1. januara 1963.godine. Tako je bilo sve do septembra 1991. godine.  Medicinski centar je reorganizacijom podijeljen  na Opštu bolnicu Berane i Dom zdravlja koji je zadržao ime ,,Dr Nika Labović''. Opšta bolnica Berane je savremena zdravstvena ustanova. U 7.357 kvadratnih metara korisnog prostora smještena su odjeljenja: ginekološko (sa porodilištem), hirurško (sa urološkim), interno (sa službom za hemodijalizu), infektivno, pedijatrijsko, službe za anesteziju i reanimaciju, transfuziju, kliničko-biohemijska laboratorija, rentgen. Godišnje se u njoj hospitalizuje oko sedam hiljada bolesnika, izvrši preko dvije hiljade operacija, a u toku godine rodi se preko hiljadu beba.

Fotografije bolnice nekad i sad

stara-bolnica-prije-2-sv-rata

BOLNICA-2

 
Nalazite se ovde: Naslovna Istorija